
BLOG:
Et stigende antal danskere nærmer sig pensionsalderen, og det øger risikoen for videnstab i de danske virksomheder. Det kan særligt vise sig kostbart for virksomheder, hvor medarbejdere i it-afdelingen står overfor pensionen.
Antallet af danskere, der nærmer sig pensionsalderen, er stigende. Ifølge spritnye tal fra Danmarks Statistik er antallet af lønmodtagere i alderen 60 år og op efter nemlig steget med over 30 procent de seneste fem år og er i 2019 således nået op over 290.000 medarbejdere.
Dermed står mange af landets virksomheder og offentlige institutioner overfor et større generationsskifte, og gælder det for medarbejderne i virksomhedens udviklingsafdeling, bør man forberede sig ekstra grundigt. Hos Commentor oplever vi ofte, at kunder mister vigtig viden, når deres it-medarbejdere trækker sig tilbage.
It-medarbejderen sidder med ansvar for centrale dele
Netop it-medarbejdere sidder ofte med ansvaret for centrale dele af organisationens it-område. Er der derfor ikke lagt en plan om oplæring i – og overdragelse af det pågældende it-system, når vedkommende går på pension, eller for den sags skyld skifter job, kan der således godt komme bump på vejen for afløseren, der måske er på bar bund, når systemet pludselig begynder at drille. Det er derfor en rigtig god ide at være på forkant og lægge en grundig plan for overdragelse af virksomhedens it-systemer, som mange steder spiller en helt central rolle i forretningens virke.
For at sikre en god og gennemgående overdragelse af virksomhedens digitale systemer vil jeg derfor give mit bud på tre gode råd til et succesfuldt generationsskifte i it-afdelingen:
1: Dan et overblik
Som virksomhed kan I med fordel udforme et anciennitetsoverblik, der danner overblik over gennemsnitsalderen på både systemer og medarbejdere i virksomhedens udviklingsafdeling. Tidligere har man fokuseret meget på alderen på selve teknologierne, og det er selvfølgelig også vigtigt. Men I skal naturligvis også være opmærksomme på medarbejdernes alder, så I altid kan nå at forberede jer på et generationsskifte. Derfor bør I løbende holde øje med alderen på de medarbejdere, der sidder på de forskellige systemer. Her kan det være en stor hjælp at lave et anciennitetsoverblik over jeres systemer, der både måler på selve teknologien, men også menneskerne bag. På den måde har I altid et samlet overblik over ancienniteten i udviklingsafdelingen, så I nogenlunde ved, hvornår en evt. overdragelsesplan bør træde i værk.
2: Inddrag udviklingspersonalet
Det er vigtigt at have en god og åben dialog med hele afdelingens medarbejderstab. Det gælder både den eller de medarbejdere, der snart går på pension, og deres afløsere. Et godt samarbejde er nemlig nøglen til et gnidningsfrit generationsskifte. I kan med fordel inddrage hele udviklingspersonalet for at sikre, at der er plan for overdragelse af de forskellige systemer, som passer med de forskellige medarbejderes individuelle kompetencer. Dermed finder I nemlig også ud af, om der er mangel på visse kompetencer i afdelingen, og om virksomheden derfor skal styrke fagligheden med kompetenceudviklende kurser.
3: Opdater jeres systemer – hvis det er nødvendigt
Et generationsskifte er i visse tilfælde også en god mulighed for at opdatere virksomhedens it-systemer.
Selvom et it-system kører optimalt lige nu, så oplever vi somme tider, at det måske er lidt forældet. Det skyldes ofte, at systemet blev udviklet for år tilbage og i et kodesprog, der var i anvendelse dengang, men som ikke lever op til de krav, der bliver stillet i dag. Når I har udformet et anciennitetsoverblik og haft en god dialog med medarbejderne i udviklingsafdelingen om deres kompetencer, kan I derfor godt overveje, om et digitalt system skal opgraderes, når it-medarbejderen, der har siddet med det pågældende system, går på pension.
Jeg vil dog gerne understrege, at I ikke skal investere i en ny it-løsning for enhver pris. For kan det nuværende system opdateres og udbygges, så det også i fremtiden understøtter virksomhedens overordnede strategi, er der dog ingen grund til at skifte systemet ud. På den måde slipper I således for at kaste tid og ressourcer efter en ny it-løsning, når den nuværende løsning lever op til virksomhedens fremtidige krav.
Blogindlægget er skrevet af CEO for Commentor, Michael Hove
Commentor har som bedst ud af fem tilbudsgivere vundet kontrakt på IT-løsning til at indberette hændelser på jernbaner
/0 Kommentarer/i Nyheder /af Sarah KastrupP R E S S E M E D D E L E L S E : Commentor opnår avanceret Azure-specialisering hos Microsoft
Commentor forlænger kontrakt om praktikportalen med professionshøjskolerne
/0 Kommentarer/i Nyheder /af Sarah KastrupP R E S S E M E D D E L E L S E : Commentor opnår avanceret Azure-specialisering hos Microsoft
Commentor har opnået “The Modernization of Web Applications to Microsoft Azure Advanced Specialization”
/0 Kommentarer/i Nyheder /af Andrias NP R E S S E M E D D E L E L S E : Commentor opnår avanceret Azure-specialisering hos Microsoft